Varje år skadas nästan åttahundra människor i Sverige så pass mycket att de är borta från jobbet. Vanliga olyckor är när truckar kolliderar med människor, med andra truckar eller med inredning. En annan vanlig olyckssituation är när truckföraren får fallande last över sig.
Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön. Det innebär att arbetsgivaren ska skapa rutiner och regler för den egna arbetsplatsen och följa upp att verksamheten fungerar som den ska.
Vi på DENIOS hjälper dig att leva upp till kraven – utan att slå in all personal i bubbelplast. Påkörningsskydd och avspärrningar är det kloka och enkla sättet att undvika olyckor och skador på medarbetare och utrustning under den dagliga driften.
I denna guide har vi sammanfattat svaren på frågorna: När behövs påkörningsskydd och avspärrningar och hur ska jag tänka för att välja rätt skydd.
Innan du köper påkörningsskydd och avspärrningar ska du ställa dig följande tre frågor: Vad ska skyddas? Vad ska det skydda emot? Var ska skyddet placeras?
Det finns ett brett utbud av påkörningsskydd för olika typer av skyddsobjekt. Om du vill säkra längre sträckor eller arbetsområden behöver du en annan typ av skydd än för skydd av hyllor och skåp. Nedan beskrivs de vanligaste påkörningsskydden med respektive produktfördelar:
Enkel tumregel: Ju tyngre och snabbare smäll som kan uppstå desto starkare måste påkörningsskyddet vara. En liten transportkärra utvecklar trots allt betydligt mindre kraft vid en smäll än en gaffeltruck, bil eller lastbil. Det är därför viktigt att klargöra de potentiella farorna inom ramen för riskbedömningen och att välja ett lämpligt påkörningsskydd som skyddsåtgärd. Stabiliteten hos påkörningsskyddet beror inte bara på dimensionerna utan också på material och monteringen. Mer information finns nedan.
Beroende på om påkörningsskyddet ska användas inomhus eller utomhus ställs olika krav på materialet. Vid kollision med påkörningsskyddet kan exempelvis rost uppstå vid användning av galvaniserade stålprodukter utomhus, vilket ytterligare skadar produkten. Därför bör du välja ett korrosionsbeständigt material för påkörningsskydd som används utomhus. Mer information finns nedan.
I DENIOS shop hittar du påkörningsskydd av stål och högkvalitativ plast. När du väljer material bör du fråga dig själv exakt vilka skyddsåtgärden som måste göras. Beroende på hur stor risk som finns kan helt olika materialegenskaper krävas här. I allmänhet, ju större diameter och tjockare materialet är desto större är påkörningsskyddets motstånd. Om du använder tunga och snabba maskiner i ditt företag bör du därför använda särskilt stabilt påkörningsskydd.
Vid utomhusbruk måste även väderförhållandena beaktas. Om det krävs ett särskilt robust påkörningsskydd, bör du välja en produkt tillverkad av varmförzinkat stål, vilket ger skydd mot rostskador. I motsats till detta är påkörningsskydden av plast helt korrosionsbeständigt - efter kollision med fordon finns det ingen anledning att frukta rostskador. Men galvaniserat stål är ofta det bättre valet för utomhusbruk på grund av de nackdelar som är förknippade med plastprodukter i kombination med deras dåliga UV-resistans. Framför allt erbjuder plast den stora fördelen när det gäller påkörningsskydd att de runda formerna och det elastiska materialet reducerar slagkraften och därigenom skyddar också den närliggande utrustningen alternativt fordonet som orsakar kollisionen.
När du har utvärderat vilket material som passar bäst på påkörningsskyddet för ditt skyddsobjekt enligt riskbedömningen är det dags för installation.
Vid montering i golvet finns valet att gjuta in i betongen alternativt skruvning. Ingjutning i betong är mer tidskrävande samtidigt som påkörningsskyddet på detta vis får mest motståndskraft. Om du bestämmer dig för att skruva, bör du alltid försäkra dig om att du använder lämpliga skruvar och pluggar på underlaget. Var särskilt uppmärksam på att placera påkörningsskydden på ett tillräckligt avstånd från objektet som ska skyddas. Påkörningsskydd som ska fästas direkt på skyddsobjektet, till exempel kant- eller ytskyddsprofiler, som är självhäftande, magnetiska eller fästa vid plug-in-system kan i visa fall även skruvas beroende på produkten. Oavsett bör du även alltid beakta typ av installation vid planering av åtgärder enligt din riskbedömning.
Schakt och öppningar
All schakt måste spärras av med staket. Det gäller även öppningar i bjälklaget t.ex invid ventilationstrummor och trappor. Öppningar spärras av så att inte fallande föremål förekommer. När det gäller arbetsställningar är skyddsräcken på upp till 1,1 meters höjd att föredra.
Arbete med lyft och kran
När lyft och kranar ska användas se till att spärra av området kring på ett korrekt sätt för att förhindra fallande gods samt påkörningsolyckor.
Ordning och reda
På arbetsplatser ger god ordning och reda bra förutsättningar för att klara av den interna logistiken. Markera upp var utrustning och gods ska förvaras. Detta medför vanligtvis att onödiga risker som uppstår vid stökiga arbetsplatser tas bort, exempelvis snubbelrisk, brandrisk osv.
Markering av nivåskillnader och utrymningsvägar
Markera nivåskillnader så att ingen blir överraskad och snubblar. Markera upp transport och utrymningsvägar så de kan hållas fria från objekt. Byggmaterial, gods eller verktyg får ej blockera för transport och utrymning.
Skydd av tredje man
Finns det andra människor som rör sig kring arbetsplatsen, särskilt vid byggarbetsplatser, s.k tredje man gör du klokt i att satsa extra mycket på att göra tillvaron så säker som möjligt utanför arbetsplatsen eller bygget. Tät inhägnad, skyltning, låsta grindar, avspärrningar runt bygget samt uppställda fordon ökar tryggheten.
Olika avspärrningssystem har olika fördelar. Nedan följer en översikt över tillgängliga produkter och information om deras egenskaper.
I vårt utbud finns inte bara påkörningsskydd och avspärrningar. Vi erbjuder 12 000 produkter inom området arbetssäkerhet och miljöskydd. Nedan finns ett axplock av exempelvis industrispeglar, koner, fartdämpare och tejp för golvmarkering.
Undantagna ändringar och fel. All information som lämnats till hemsidan har undersökts noggrant.
Däremot kan DENIOS AB inte garantera aktualiteten, korrektheten, fullständigheten eller kvaliteten på den information som lämnas. Användning av informationen och innehållet för ditt eget eller tredjepartsändamål sker på din egen risk. Följ alltid lokal och aktuell lagstiftning.
Ring, chatta eller fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss.
Vi har just nu högt tryck på kundtjänsten och väntetiderna kan vara lite längre än vanligt. Men oroa dig inte, vi hjälper dig så snabbt vi kan! Tack för ditt tålamod!