Nöddusch och ögondusch - Guide för rätt köp och placering
Om det finns risk för skadliga kemikalier att komma i kontakt med ögon eller hud är det viktigt att det finns snabb tillgång till ögondusch och nöddusch. Nödduschen ska vara lättilgänglig, tydligt markerad och fungera omedelbart.
Men trots att nödduschen fyller en viktig funktion finns det ofta flera frågetecken på företag. Vilka är kraven för en nöddusch? Och var ska det finnas tillgång till nöddusch? Här hittar du svar på ett antal frågor som är viktiga att känna till innan du köper, placerar och installerar en nöddusch på din arbetsplats.
Var måste nödduschar finnas?
Tillgången till nödduschar är helt avgörande för utfallet vid en olycka som involverar kemikalier, damm, ångor, gnistor, spån eller till och med brand. Därför måste nödduschen finnas i omedelbar närhet av arbetsplatsen. Valet av plats för nödduschar kräver noggrann planering. Hur snabbt en skadad medarbetare får hjälp i en nödsituation beror trots allt på den optimala placeringen av nödduschen. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2014:43) står det att utrustningen ska vara lättillgänglig, tydligt markerad och fungera omedelbart.
Placering
I en nödsituation måste nödduschen vara lättillgänglig. Enligt standarden SS-EN 15154 måste du kunna nå nödduschen inom högst 10 sekunder från riskkällan. Det är din riskbedömning som avgör faran. Vid särskilt farliga ämnen kan detta behöva gå snabbare.
Vårt tips: Utför ett praktiskt test och prova från vilken radie du kan nå nödduschen i god tid och utan att kunna se något.
Tillgänglighet
Tänk dig att du får något i ögat - ögonlocken sluter sig reflexmässigt och du måste ta dig till nödduschen med kraftigt begränsad syn. Om vägen inte är tydlig har du ett problem. Vid installation av nödduschar måste snubbelrisker undvikas till varje pris. Den skadade personen ska inte behöva gå i trappor, ta sig över ramper eller öppna dörrar. Placera därför alltid nödduschen på samma nivå som riskkällan och undvik hinder som dörrar och staket på vägen till nödduschen. SS- EN 15154 specificerar också motsvarande krav.
Synlighet
För att nödduschen inte ska förbises är det viktigt att den är tydligt markerad. Förutom tillräcklig belysning och tydliga nödskyltar som ”nöddusch” eller ”ögonspolningsstation” kan även själva valet av plats bidra till bättre synlighet. Till exempel är en nöddusch som är placerad i mitten av rummet mycket mer iögonfallande än en som är placerad i ”det bortre hörnet”.
Tekniska krav på platsen för nödduschen
Förutom säkerhetsrelaterade överväganden måste de tekniska förhållandena på den önskade installationsplatsen för nödduschen också beaktas. Det är mycket viktigt att alla nödvändiga anslutningar och lämpliga installationsalternativ för nödduschen finns tillgängliga.
Vattenanslutningar och vattenflöde
På installationsplatsen måste man se till att det finns tillräckligt med vatten för att nödduschen ska fungera. Här finns det olika aspekter att ta hänsyn till, beroende på om duschen har en fast vattenanslutning eller en lagringstank, om den installeras utomhus eller inomhus. Om den är installerad utomhus måste nödduschen värmas upp för att förhindra att den fryser. Minimikraven för vattenvolymflödet regleras för olika konstruktioner av säkerhetsduschar i SS-EN 15154.
Viktigast av allt är att vid kemikaliestänk i ögonen ska du kunna spola i minst 15 minuter och vattnet ska vara tempererat. Du ska även kunna spola ögonen i transporten till sjukhuset och därför är det bra att även ha ögonspolningsflaskor lättillgängligt vid nödduschen.
Temperatur på vattnet
Enligt SS-EN 15154 rekommenderas en ljummen temperatur på vattnet i nödduschen på mellan 15 och 37 °C. Eftersom det ska behagligt för den nödställda att duscha i 15 minuter rekommenderar vi ljummet vatten på cirka 22 grader. För kallt vatten kan leda till nedkylning och chock. För varmt kan förvärrra kemikalieskador och brännskador. Gör en riskanalys kring vilka risker som ni omges av och ställ temperaturen efter resultatet. För att säkerställa en lämplig vattentemperatur finns det t.ex. termostatisk blandningsventil som tillbehör och kan anslutas till nödduschen för att säkerställa rätt temperatur vid utloppet. Om varmvattentemperaturen stiger okontrollerat eller om kallvattnet inte fungerar, aktiveras skållningsskyddet i den termostatiska blandaren.
Platser utan vattenanslutning
Om det inte finns någon vattenanslutning på plats kan användning av ögonduschflaskor med steril sköljvätska vara ett alternativ. Kom dock ihåg att minuters spolning rekommenderas. Behövs nöddusch finns varianter med integrerad tank som inte kräver vattenanslutning.
Cirkulation som skyddar mot föroreningar
Det finns även nödduschar som är lämpliga för anslutning till ett ringrör eller cirkulationsrör utöver den normala vattenanslutningen. Den kontinuerliga vattencirkulationen inom systemet förhindrar stillastående vatten, vilket avsevärt minskar risken för bakteriell tillväxt.
Strömanslutningar
För nödduschar med elektriska komponenter, t.ex. belysning, larmfunktion eller temperaturreglering, krävs även en strömanslutning.
Uppsamling och bortskaffande av processvatten
Om nödduschen används för sköljning efter olyckor med farliga kemikalier finns risken att processvattnet förorenas. Det är därför viktigt att ta hänsyn till möjligheterna till uppsamling och korrekt avfallshantering när du planerar din nöddusch.
Dessa krav regleras av en kombination av svenska lagar och EU-direktiv. De viktigaste punkterna hittar du i:
Miljöbalken (1998:808): Säger att vatten som blivit förorenat inte får släppas ut i avlopp utan kontroll
Avfallsförordningen (2020:6014): Säger att förorenat vatten från nödduschar klassas som farligt avfall om det innehåller skadliga ämnen och hanteras därefter
Lokala krav: Kommunens eller det lokala VA-bolaget kan ha ännu striktare krav och kräva att förorenat vatten samlas upp i en tank och hanteras som farligt avfall.
Vi kan kundanpassa våra nödduschar och utrusta dessa med ett uppsamlingstråg för att uppfylla dessa krav.
Alternativ för montering
När du har valt ut den optimala platsen för nödduschen utifrån säkerhetsaspekter och tillgängliga anslutningar återstår det att hitta ett lämpligt monteringsalternativ. Nödduschen måste vara stabil och säkert fastsatt för att kunna fungera tillförlitligt i en nödsituation. Den valda installationsmetoden bör också göra det lätt att komma åt nödduschen för att underlätta snabb användning i nödsituationer.
För att hitta rätt nöddusch för din byggnadsstruktur och det tillgängliga utrymmet finns det olika installationsmetoder som möjliggör olika monteringsalternativ:
Bordsmontage
Väggmontage
Takmontage
Montage över dörr
Bordsmontage
Egenskaperna hos varje enskilt monteringsalternativ förklaras mer i detalj nedan.
Olika sätt att montera en nöddusch
I vårt omfattande utbud erbjuder vi nödduschar för olika typer av installationer för att uppfylla olika kraven i arbetsmiljön. Varje installationstyp erbjuder specifika fördelar och är utformad för att ge effektiv första hjälpen i en nödsituation.
Väggmontering
Väggmontering är ett av de vanligaste installationsalternativen för nödduschar, eftersom det möjliggör utrymmesbesparande installation utan att kompromissa med arbetsområdet. Tack vare den upphöjda placeringen på väggen syns nödduschen tydligt och de nödvändiga anslutningarna är vanligtvis redan inom räckhåll.
Fördelen med infälld väggmontering är att installationen är dold och att rörledningarna inte är synliga. I laboratorier används ofta ögonduschar för väggmontering med genomföring (cellgenomföring). Detta ger möjlighet till dold installation i energiceller för att förenkla planeringen och skapa stor flexibilitet.
Bordsmontering
Ögonduschar finns även i en bordsmonterad version. Denna typ av installation har fördelen att de kan installeras i omedelbar närhet av arbetsstationen för att ge riktad sköljning och omedelbar lindring av ögon- eller ansiktsskador så snabbt som möjligt. Det är viktigt att notera att ögonduschar för bordsmontering bör installeras nära ett handfat för att leda ut vattnet. Ögonduschar med en vertikalt eller horisontellt svängbar arm har fördelen att handfatet förblir fritt och tillgängligt när ögonduschen inte används.
Golvmontering
Fristående nödduschar används när det inte är möjligt att montera duschen på en vägg eller när man vill skapa en centraliserad första hjälpen-punkt som är lättillgänglig från många håll - till exempel i stora hallar och produktionsanläggningar. En stor fördel är att nödduschen är väl synlig och åtkomlig från alla håll. Vi erbjuder såväl kroppsduschar som kombinations- och ögonduschar som golvmonterade modeller.
Takmontering
Takmontering är ett bra alternativ när utrymmet är begränsat och där det behövs fri passage. Eftersom inget sticker ut från väggen är det en mindre risk att en takmonterad nöddusch blir blockerad av annan utrustning. Takmonterade modeller är ofta lättare att se på håll, vilket gör det enklare att hitta dem i en nödsituation.
I hallar med högt i tak är en takdusch direkt olämplig eftersom den nödställda då inte når duschen.
Montering över dörr
Eftersom en nöddusch som installeras över en dörr inte kräver något extra utrymme på golvet eller väggen är den därför extremt platsbesparande. Den upphöjda positionen innebär att nödduschen är väl synlig och lättåtkomlig. I synnerhet i laboratorier. Vissa länder har krav på labb att ha en nöddusch placerad vid utgången och då är en dusch monterad över dörren ett idealiskt alternativ.
Det flexibla monteringsalternativet för dragstången gör det möjligt att montera den antingen till höger eller vänster om dörren. Detta gör att duschen kan placeras optimalt för att säkerställa bättre tillgänglighet och förhindra kollisioner med annan utrustning och tillbehör.
Speciallösning: Utomhusinstallation av nöddusch
Ibland kan olika omständigheter kräva att en nöddusch installeras utomhus. Det kan finnas en potentiell riskkälla utomhus, vilket motiverar behovet av en nöddusch i omedelbar närhet. I din riskbedömning ska du också kontrollera om skadade personer kan fly ut i en paniksituation. Vid behov kan det då vara lämpligt att tillhandahålla ytterligare nödduschar utomhus.
Fryssäker/uppvärmd dusch för utomhusbruk
Vid installation av nödduschar utomhus är det viktigt att de är frostsäkra för att förhindra att vattnet i röret fryser och för att säkerställa att nödduschen alltid är klar att användas, även vid låga utomhustemperaturer. Eftersom våra nödduschar är speciellt utformade för utomhusbruk, erbjuder de frostskydd även vid extrema utomhustemperaturer på upp till -35 °C tack vare ett integrerat spårvärmesystem. Vår tempererade nöddusch försörjs också med tempererat vatten (20 °C) med hjälp av den termostatstyrda blandningsventilen.
Nöddusch med tank GFTS - för platser utan vattenanslutning
Tillgången på vatten kan vara en utmaing när en nöddusch ska placeras utomhus. Med en tankdusch blir installationsalternativen praktiskt taget obegränsade. Vår nöddusch med tank GFTS i fryssäkert utförande är lämplig för både utomhus- och inomhusinstallation och är helt oberoende av vattenförsörjningen. Termostatstyrda elpatroner säkerställer en lämplig vattentemperatur och förhindrar både hypotermi (underkylning) hos den hjälpsökande personen och frysning av nödduschen. Vattnet i tanken kan förvaras i upp till sex månader tack vare ett konserveringsmedel.
Speciallösning: Nöddusch i Ex-zon
Ex-klassad nöddusch
Nödduschar som installeras i explosionsfarliga områden måste vara speciellt konstruerade för detta ändamål och uppfylla standarder i enlighet med ATEX-direktivet. Vårt sortiment omfattar standardmodeller och konfigurerbara nödduschar för installation i Ex-zoner.
Speciallösning: Transportabel nöddusch
Mobil nöddusch med tank
Mobila nödduschar med tank har den stora fördelen att de kan flyttas runt inom företaget, vilket ger en flexibel lösning om olika riskfyllda arbetmoment ska utföras. Eftersom det inte krävs någon installation eller anslutning till externa vattenkällor är de omedelbart redo för tillfällig användning.
Du kanske även har nytta av:
Undantagna ändringar och fel. All information som lämnats till hemsidan har undersökts noggrant.
Däremot kan DENIOS AB inte garantera aktualiteten, korrektheten, fullständigheten eller kvaliteten på den information som lämnas. Användning av informationen och innehållet för ditt eget eller tredjepartsändamål sker på din egen risk. Följ alltid lokal och aktuell lagstiftning.