DENIOS AB
Datorgatan 3
561 33 Huskvarna

Tel.: 036 - 39 56 60
E-Mail: info@denios.se
Internet: www.denios.se

Så återvinner du använda litiumbatterier

Vad gör du med dina använda litiumbatterier när de är skadade eller inte längre fungerar? När du kasserar och återvinner dina litiumbatterier på rätt sätt skyddar du inte bara miljön. Du minskar också risken för brand och explosioner i din verksamhet som kan uppstå till följd av felaktig hantering. I den här artikeln visar vi hur du kasserar dina litiumbatterier på rätt sätt - och varför det är så viktigt att återvinna dem.

Varför ska man återvinna litiumbatterier?

Även om litiumbatterier har en relativt lång livslängd innehåller de ämnen som gör dem särskilt farliga om de hanteras felaktigt. Exempelvis kan kortslutning, skador på batterierna eller värme utlösa en termisk rusning där batterierna överhettas. Detta kan i slutändan leda till bränder och explosioner - och till att batterierna släpper ut giftiga och cancerframkallande gaser på din arbetsplats. Av denna anledning är det väldigt viktigt att du kasserar dem på rätt sätt.

Samtidigt innehåller litiumbatterier ett antal material, t.ex. metaller, som kan vara giftiga för naturen om de hamnar där. Därför är det viktigt att du återvinner dina litiumbatterier. Det säkerställer att de värdefulla metallerna i batterierna kan återanvändas för att producera nya batterier. Återvinningen bidrar också till att minska importen och utvinningen av råmaterial - en åtgärd som gynnar både ekonomin och miljön.

År 2023 antog Europeiska rådet en ny batteriförordning som bland annat sätter upp mål för producenternas insamling av batterier och fastställer en obligatorisk miniminivå för återvunnet innehåll för specifika batterier. Det senare åtföljs av dokumentationskrav för att säkerställa full transparens i återvinningen.

Hur återvinner man litiumbatterier?

Med 3 enkla steg kan du enkelt återvinna dina litiumbatterier på rätt sätt och förebygga risker i din organisation. Så här gör du:

1. Förvara batterierna på ett säkert sätt innan de kasseras

Tills du kan göra dig av med dina använda litiumbatterier ska du se till att förvara dem på ett säkert sätt på din arbetsplats. Här är det viktigt att förvaringen är:

  • Utomhus
  • Separat från dina andra batterier
  • I en lämplig batteri- eller transportlåda med brandhämmande fyllning

Genom att förvara dina använda litiumbatterier utomhus sparar du inte bara värdefullt utrymme inomhus, du förhindrar även att giftiga gaser sprids i verksamheten vid en eventuell brand. Den risken är högre om du har skadade eller defekta batterier.

Om du förvarar dina förbrukade batterier separat från resten av batterierna förhindrar du att de bidrar till värmeutveckling och att en brand sprider sig till dem.

I händelse av brand är behållaren för dina använda litiumbatterier avgörande. Om du förvarar dem i våra batterilådor med Pyrobubbles®-fyllmedel smälter fyllmedlet vid en temperatur på över 900 °C. Det bildar ett isolerande skikt runt det brinnande batteriet och förhindrar att elden sprider sig till resten av din verksamhet.

Med batterilådorna kan du säkerställa det nödvändiga skyddet i din verksamhet tills du kan lämna in eller få dina använda litiumbatterier insamlade.

i

Om litiumbatteriet är defekt, skadat eller visar tecken på att vara skadat ska du alltid använda skyddshandskar när du lyfter in batteriet i batterilådan.

Få en överblick

Vilken batterilåda passar dina behov?

Med vår guide för att välja rätt batterilåda får du en enkel överblick över de olika lådornas egenskaper - från godkännanden till användningsområden.

2. Välj hur du vill göra dig av med dina batterier

När du behöver göra dig av med dina batterier har du två huvudalternativ att välja mellan:

a) Du kan antingen låta ett återvinningsföretag samla in, kassera och återvinna batterierna åt dig

b) Eller så kan du själv transportera dem till återvinningscentralen

Om du väljer det första alternativet måste du i första hand se till att batterierna förvaras på ett säkert sätt innan de hämtas. Om du själv vill transportera dem till återvinningscentralen måste du se till att litiumbatterierna transporteras på ett säkert sätt.

3. Säkerställ en säker transport av dina litiumbatterier

Eftersom litiumbatterier medför brand- och explosionsrisk betraktas de som farligt gods i den internationella transportlagstiftningen. De omfattas därför av reglerna för transport av farligt gods och din transport av litiumbatterier måste därför ske i enlighet med ADR. Dessutom måste du se till att:

  • Batterierna får under inga omständigheter glida under transporten

  • Din transportbehållare är märkt med batteriets UN-nummer och etiketten för typ av gods

Du kan använda samma batterilåda för att transportera dina batterier som för förvaring - oavsett om du behöver transportera defekta eller använda litiumbatterier. Transportlådorna är UN-godkända och levereras med olika ADR-godkännanden, så att du kan använda dem för transport utan ADR-intyg.

Lådorna är lämpliga för transport av olika typer av litiumbatterier och anpassas i storlek efter de olika batteritypernas storlek. Klicka på de enskilda batterilådorna för att se vilka bestämmelser de uppfyller.

Men innan du gör dig av med dina batterier ska du se till att förbereda dem så att brandrisken minimeras. Det görs skillnad mellan små och stora litiumbatterier:

Små litiumbatterier

Innan du gör dig av med småbatterier (upp till 500 gram) från smartphones och liknande enheter, se till att:

  1. Täcka över polerna: Tejpa batteripolerna och lösa kablar och kabeländar med isolerande tejp. Detta förhindrar kortslutning och minimerar risken för gnistor och brand.

  2. Packa in batterierna: Lägg de isolerade batterierna i en plastpåse. På så sätt förhindras ytterligare skador eller kontakt med andra metallföremål.

Stora litiumbatterier

Strikta regler gäller för större litiumbatterier (över 500 gram), t.ex. de som finns i elcyklar och industritruckar. Se därför till att:

  1. Transportera dem separat: Under transport ska batterierna endast transporteras tillsammans med andra litiumjonbatterier.

  2. Säkra batterierna: När du förpackar dina batterier, se till att de är ordentligt fastsatta och att batterierna inte kan glida in i emballaget.

FAQ: vanliga frågor om återvinning av litiumbatterier

Nedan hittar du svar på vanliga frågor om avfallshantering och återvinning av litiumbatterier.

Kan man återvinna litiumbatterier?

Ja, återvinningsbara material som litium, kobolt, nickel, mangan och grafit kan återvinnas från litiumbatterier under återvinningen och användas för att tillverka nya batterier.

Vilka batterier kan jag återvinna?

De flesta batteri kan återvinnas, men olika batterier ska hanteras på olika sätt. Vanliga batterier som ska återvinnas är:

  • Alkaliska batterier (AA, AAA etc)

  • Litiumbatterier (finns i bland annat mobiltelefoner och laptops)

  • Blybatterier (exempelvis bilbatterier)

  • Återuppladdningsbara batterier

Vart slänger man gamla litiumbatterier?

Litiumbatterier måste lämnas till en insamlingsplats för elektroniskt eller farligt avfall. Många kommuner, återvinningscentraler eller butiker som säljer laddningsbara batterier erbjuder sådana insamlingsplatser.

Vad ska jag göra om mitt litiumbatteri är inbyggt i enheten?

Om batteriet är anslutet till en enhet ska du lämna in hela enheten till en anvisad insamlingsplats.

Vad händer med litiumbatterier som återvinns?

När ett batteri återvinns tas det till en specialiserad anläggning som separerar de olika materialen som det består av. Det kan innebära:

  • Metaller återvinns och smälts ned för att återanvändas i nya produkter.

  • Litium och kobolt från litiumbatterier används i nya batterier, vilket minskar behovet av gruvdrift.

  • Plast återvinns och kan återanvändas i nya plastprodukter.

Vad händer om litiumbatterier inte återvinns på rätt sätt?

Om batterier inte återvinns på rätt sätt kan de orsaka allvarlig skada på både människa och miljö. Några vanliga risker är:

  • Brandrisk: Vissa batterier, framförallt litiumbatterier, kan utgöra en stor brandrisk om de inte hanteras på rätt sätt. Om de får kortslutning eller skadas kan de uppnå termisk rusning, vilket leder till farliga bränder och explosioner.

  • Utsläpp av farliga gaser och kemikalier: om skadade batterier hamnar i naturen kan dessa läcka och förorena mark och grundvatten. Börjar batteriet brinna så släpps giftiga och cancerframkallande gaser ut i luften.

Hur kan företag optimera avfallshanteringen av litiumbatterier?

Företag kan optimera avfallshanteringen av litiumjonbatterier genom att:

  • Samarbeta med återvinningsföretag som är specialiserade på litiumjonbatterier.

  • Inrätta ett effektivt insamlingssystem för använda och skadade batterier internt.

  • Utbilda medarbetarna i säker hantering och kassering av batterier.

  • Uppmärksamma hållbarhet och kvalitet när du köper nya batterier för att minska antalet kasserade batterier.

  • Överväg att återvinna batterierna innan de kasseras.

Vad ska jag göra om jag har ett litiumbatteri som läcker eller är skadat?

Om du har ett batteri som är skadat eller läcker, är det av stor vikt att hantera det med försiktighet:

  1. Personskydd: Använd alltid skyddshandskar vid hantering av batteriet för att undvika att komma i kontakt med farliga kemikalier.

  2. Säker förvaring: Förvara batteriet i en brandsäker batterilåda tills du kan lämna in det för återvinning.

  3. Hantera läckaget: Om batteriet har läckt är det viktigt att använda lämpliga skydd och rengöra området försiktigt.

  4. Lämna in till en återvinningsstation: Skadade eller läckande batterier måste hanteras av specialiserade återvinningscentraler som har rätt utrustning för att hantera batterierna säkert.

Effektivt omhändertagande av litiumbatterier - en fördel för miljön och företagen

Korrekt avfallshantering och återvinning av litiumjonbatterier är en viktig del av en hållbar och framtidsinriktad cykel. Det ger möjlighet att återvinna värdefulla råvaror och minska batteritillverkningens miljöpåverkan. Säker och korrekt hantering och återvinning av batterier minskar dessutom farliga brand- och explosionsrisker hos företag, både företaget som har använt batteriet och ska lämna bort det, och företaget som samlar in batteriet för återvinning. Miljön och företagen gynnas med andra ord lika mycket av att litiumbatterier tas om hand på rätt sätt.

Vi hjälper dig gärna!

Behöver du hjälp eller rådgivning? Du når oss via chatten, telefon eller e-post. Hör av dig!

Rådgivning 036- 39 56 60

Du kanske även är intresserad av:

Laddar...
i

Undantagna ändringar och fel. All information som lämnats till hemsidan har undersökts noggrant.

Däremot kan DENIOS AB inte garantera aktualiteten, korrektheten, fullständigheten eller kvaliteten på den information som lämnas. Användning av informationen och innehållet för ditt eget eller tredjepartsändamål sker på din egen risk. Följ alltid lokal och aktuell lagstiftning.

Vi hjälper dig gärna!

Ring, chatta eller fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss.

Mån - Tors: 08:00 - 16:30 | Fre 08:00 - 15:00